Elke startende onderneming moet een ondernemingsnummer aanvragen, maar niet elke onderneming heeft ook een btw-nummer nodig. Hoe zit dat precies en hoe vraag je een btw-nummer aan? We bespreken het in dit artikel.

Wie moet een btw-nummer aanvragen?

Een ondernemingsnummer aanvragen kan via een aanvraagformulier bij de BTW administratie, via een fiscaal adviseur of via het ondernemingsloket. Als je geregeld en zelfstandig goederen en diensten levert in binnen- en/of buitenland, dan ben je in principe btw-plichtig en moet je je ondernemingsnummer laten activeren als btw-nummer. Belangrijk: om wettelijk in orde te zijn activeer je je btw-nummer vóór je inkomsten genereert – dus onmiddellijk bij de opstart.

Wie is vrijgesteld van btw?

Op bovenstaande btw-regel zijn enkele uitzonderingen. Kleine ondernemingen met een omzet die lager is dan 25.000 euro per jaar kunnen vrijgesteld worden. Ze hoeven geen btw aan te rekenen op hun verkoopfacturen, maar kunnen ook geen btw recupereren op aankopen. Zij hoeven ook geen periodieke btw-aangifte in te dienen. Een aantal activiteiten zijn uitgesloten van deze vrijstellingsregel, zoals aannemers. Zij zijn altijd btw-plichtig. Anderzijds zijn ondernemingen actief in de gezondheidszorg, het onderwijs, de banksector en verzekeringen vrijgesteld van btw.

Forfaitaire btw-regeling voor kleine middenstanders

In bepaalde sectoren, voornamelijk de kleinhandel (bakkers, slagers, kappers, …), wordt de omzet op forfaitaire wijze bepaald. De verschuldigde btw wordt afgeleid van dit berekend bedrag. Om van deze regeling te genieten mag de jaaromzet niet meer bedragen dan 750.000 euro én moet er voor minstens 75 procent aan particulieren worden verkocht – dus zonder factuur. Het voordeel van een forfaitaire btw-regeling is de eenvoud. Niet alle inkomsten moeten worden genoteerd wat de administratieve druk een stuk verlicht.

Ga je zelf een onderneming opstarten en heb je vragen over de btw-regeling? Neem dan contact met ons op.