Afgeschreven bedrijfswagens belanden vaak op de tweedehandsmarkt. Een goeie oplossing, want je kan er vaak nog een mooie cent aan verdienen. Let wel op voor misbruik. Wij geven enkele tips voor een 100 procent wettelijke verkoop.

De tweedehandsautomarkt wordt overspoeld door buitenlandse opkopers en handelaars. Al te vaak trekken die zich weinig aan van de Belgische wetgeving. Om misbruik te vermijden is het belangrijk dat alles volgens de letter van de wet verloopt. Stel daarom zeker een schriftelijk document op waarin je duidelijk vermeldt om welke wagen het gaat (chassisnummer, kilometerstand, type, jaar van eerste ingebruikname, …) en tracht de koper te identificeren.

Vraag een kopie van de identiteitskaart

Dat laatste is vooral belangrijk als je wagen naar het buitenland wordt getransfereerd. Vraag een kopie van de identiteitskaart van de opkoper en controleer het btw-nummer van de andere partij. Buitenlandse opkopers claimen namelijk vaak dat ze een bedrijf vertegenwoordigen, terwijl dat in de praktijk niet zo blijkt te zijn. Kunnen ze een businesskaartje voorleggen?

Tekenen voor ontvangst bij verkoop bedrijfswagen

Laat bij verkoop de koper steeds tekenen voor ontvangst. Gaat de wagen naar een buitenlands bedrijf met een btw-nummer? Dan kan je factureren zonder btw. Laat in dat geval ook de koper aftekenen dat de wagen bestemd is voor export. Een uitvoerdocument ondersteunt zijn verhaal. Heb je die documenten niet, of beschik je over te weinig info? Dan loop je het risico dat de btw toch ingevorderd wordt bij jouw onderneming. Doe dus voldoende moeite om de koper te verifiëren en te legitimeren.

Contant betalen?

Buitenlandse opkopers willen vaak contant betalen. De wetgeving is echter duidelijk:

  • als de prijs lager is dan 3.000 euro, dan mag deze cash betaald worden.
  • Is de prijs hoger dan 3.000 euro, dan mag je maximum 10 procent van het factuurbedrag cash ontvangen zonder dat dit meer dan 000 euro bedraagt.

Kunstmatig opsplitsen van de factuur om deze beperking te omzeilen mag niet.  Ga je daarboven, dan riskeer je een boete van 10 procent op het bedrag dat je cash hebt ontvangen. Speel dus op veilig.

Meer informatie over de verkoop van je bedrijfswagen? Contacteer onze experts.